Wednesday, December 31, 2008

KUDUSAMA FLOWER

Kudasama @kudusama flower..ntahler aku pun tak sure mana satu nama betulnyer. Yg pasti,bunga ni nampak cantik bila digabungkan lalu membentuk bebola...mcm tanglung.he3
Ni salah satu hasil kerja yg dh lama tergantung kat bilik aku. Mula2 buat ni, tekun gak aku buat. Bila sampai bunga yg ke 5 bernanah gak hati sebab lambat sgt nak habis..he3. Nak buat x ler rumit sgt. Yg penat tu nak lipat + cantum. Ini nasib buat yg besar, kalo buat kecik2 sure bengkak jgk hati & tgn nak siapkan...
Kalo rasa2 teringin nak buat, ni step2 nyer. Aku dpt diagram ni pun dr satu laman web.

Step2 nyer:





















TADA!!!! akhirnya, bunga2 tadi digamkan kat penjuru kelopak lalu membentuk satu tanglung yang cantik...semoga berjaya

GANBATE KUDASAI...

Sunday, December 7, 2008

terlerai sudah kasih sayang....

Salam semua..

Baru2 ni aku berpeluang masuk dlm dewan mahkamah rendah syariah PJ. Haritu cuma untuk kes2 baru je. Pada pengamatan aku la, haritu je dekat 12 kes. Kesemua kes tu lebih kurang 10 drpnya semuanya melibatkan kes2 penceraian. Sgt2 dashyat. Lagi byk yg kawin, lagi ligat jugak org nak bercerai. Mudahnya…x suka, x sefahaman, cerai….masyaALLAH. Time tu lah saling tunding menunding...

**inilah kenyataan yg paling aku geruni..

Ada satu pasangan tu aku tgk dh kawin lama dah…dekat puluhan tahun gak. Mintak cerai. Sedih rasanya...dh lama berkongsi kasih, begini akhirnya. Majoriti kes aku tgk mempunyai sebab yang sama:

  1. laki x bagi nafkah (samada batin & zahir)
  2. laki kaki pukul (ni bukan spesis manusia ni)
  3. laki x keje, bini tanggung segalanya (mmg byk spesis ni)
  4. laki hilang (x balik2,takut kena kejar ah long le tu)

Tapi kan, kesian tgk pompuan2 zaman skg. Mmg besar dugaan wanita/isteri zaman sekarang. Ada tu laki hilang berbulan2, xtau apa cite, si isteri x kerja. Anak2 nak makan+sekolah+nak raya+bla2….

Sedih kan…Kepada semua isteri/wanita2 kat luar sana, kuatkan semangat, bangkit & teruskan perjuangan. Ingatlah, kat dunia kita terseksa, tapi kt sana yang ABADI kita dipandang mulia…

“dedicated to my sis- ganbate kudasai”